Wednesday, June 1, 2016

Catatan 10:46 Malam; 31 Mei 2016

Pagi tadi dengan muka sembabnya gara-gara menangis semalam sebab letih gila bila Sabtu exam, lepas tu cepat-cepat dah ke Salak Selatan, tak buat apa sangat pun kakak kahwin belah KL ni tapi letih dia semacam betul. Ya lah perjalanan nak ke sana naik pengangkutan awam ni pun bukan 20 minit boleh sampai, tapi 1 jam 30 minit.

Malamnya tidur lewat sebab konon-konon buka buku untuk kertas hari Isnin pagi nanti. Ahad seharian di walimatul urus. Lewat petang baru balik. Malam buka buku tu bergenang air mata sebab mengantuk Tuhan sahaja yang tahu. Syukur dah ulang kaji awal hari tu dapatlah malam tu untuk proses mengingat dan kemudian tidur dengan nyenyaknya walaupun telefon buat hal tak nak hidup.

Cari padah, lepas exam pergi kerja 1130 sampai 5 petang, kemas-kemas 5.40 juga sampai bilik. Letih tu menjadi-jadi rasanya. Hampir nak maghrib, konon nak bagi telefon untuk dibetulkan. Terus turun mahallah semula dan tunggu sampailah waktu imam SHAS mosque tu rakaat kedua, nyamuk menyerang dan langit sudah gelap. Balik semula ke bilik dengan sedikit hampa. Letih Ya Allah. 

Teringat kawan kata nak nangis, nangis dekat bilik. Sampai bilik terus nangis semahunya. Letih. Itu sahaja. Lepas isya’ entah pukul berapa tidur dan yang penting mimpi Tsunami. Duhhh!

Pagi bangun dengan mata sembab macam orang tidur 24 jam. Jumpa kawan pun dia tegur “Muka!” Cakaplah apa pun, nak pergi Projek Seni Anak TFTN ni.

Kau tahu, kalau dari Gombak naik bas 200 tu turun HKL dan jalan sikit, kau akan sampai ke Balai Seni Visual Negara tu. Punyalah gigih naik bas T200 ke LRT Gombak jalan ke Monorail Bukit Nenas dan turun ke Monorail Titiwangsa, kemudian naik teksi.

Pakcik tu analisa politik anak muda yang nak mengundi, jadi perbualan dalam teksi tu tentang itulah. Sehinggalah dia teka aku ni PAS dan akan mengundi parti itu nanti. Kemudian kami menikmati perbincangan soal hudud dari corong radio dan aku mula menekuni telefon kawanku ini.

“Nak turun mana ni?”
“Balai Seni Visual Negara pakcik.”
“Haa, sini lah ni.”
“Mana pakcik? Ni bangunan apa ni? Balai tu sebelah Istana Budaya.”
“Istana Budaya belakang bangunan ni lah.”
“Oh, okay.”Pakcik penganalisis tu tipu aku. Bodoh betul pergi percaya pakcik tu kata Balai tu belakang bangunan tu. Punyalah aku pusing bawah terik matahari pada waktu tengah hari melalui jalan berliku. Bila dah sedar dari kebodohan, aku pun berjalan ke jalan utama. Melihat langit biru yang terik sambil mencari sinar bumbung Istana Budaya. Nahh, dari kejauhan aku dapat melihatnya. Sumpah jauh pakcik ni hantar aku, belakang bangunan apa pakcik!!!

Lepas berjaya mengharungi panas terik dan sendirian bawa kaki berjalan sejauh itu, aku pun terasa bodoh sekali lagi bila tengok Balai Seni ni betul-betul sebelah Hospital Kuala Lumpur yang jadi kawan akrab aku di tahun 2016 ini. Ya Allah, berilah hidayah-Mu.

Sesampainya di Galeri aku pun terus terjumpa SOFA dan Rahman. Ya, sofa yang aku nampak dulu. Haha. Tak lama lepas tu, Azwa dan anak-anak dari Klang dan Batu Pahat berjalan-jalan di sekitar galeri pemetaan. Kemudian, aku ikut mereka ke pameran TFTN di bangunan sebelah.Tingkat 2, café dan surau. Dapat air mineral sebotol cukup membahagiakan setelah berjalan sejauh itu dan juga nasi tomato, ayam masak merah, acar nenas dan kuah dal serta buah oren. Lepas solat Zohor, turun ke bawah dan bersedia untuk majlis pelancaran.

Waktu ini berkenalan lebih rapat dengan anak-anak ini, Aina, Zarul, Apek, Najib, Jannah, Su dan ramai lagi lah serta Volunteer Batu Pahat, Azwa, Fizi dan Zunnu. Sesungguhnya waktu tengok Jannah menceritakan lukisannya kepada VIP, tersentuh di hati. Perasaan halus ini sama dengan melihat anak-anak TFTN ketika di atas pentas PJLA dan DPAC mempersembahkan teater. Ahh, mereka ini kiriman Tuhan yang indah dalam hidup.

Jannah dan Raja Aminullah


Zarul yang tak pernah letih berlari sana-sini sangat-sangat menceriakan hari. Abang Zul yang penuh keceriaan dengan gelak tawanya buat aku jadi senang. Ucapan setiap satu yang memberi petang ini, benar-benar punya cita-cita yang besar. Tak mustahil sekiranya hari ini pameran ini dilakukan di Balai Seni Visual Negara, kelak siapa tahu hasil seni mereka diangkat ke peringkat dunia! Punya bakat akan dihantar ke German atau Eropah untuk belajar seni? Kemudian pulang semula ke Malaysia dan mengajar anak-anak yang lain? Gila! TFTN selalu gila dengan idea-idea gila mereka.2013: Konvensyen TFTN
2014: Festival Teater Anak TFTN
2015: Teater Kota Kelip-kelip
2016: Peluang=Potensi

Huwaaaaa, terima kasih Sekolah Bukan Penjara Universiti Bukan Kilang dan Abang Zul khususnya. Bacalah buku, padanya ada dunia! Senyum sampai telinga :)

#pray4ummah

No comments:

Post a Comment