Sunday, December 30, 2012

Hide and seek

Somewhere somehow, i started to forget the memories. Slowly but affect me. Seeking back all the pieces gone and put it back together in a nice folder head.

Someone told me to give you a chance to forget me from your life. Forget everything about me. Dimmer day by day, soon, it'll turn off by itself.

As i started to, it'll flow smoothly by chance maybe. Soon, you appear again and again. Only God knows how i feel when you come again. It's warm. I always feel you're around.

The day the conversation's on, i started to shiver because the world turn colder all of sudden. I'm not so sure what was happening that day but i feel reluctant to let you go from this life.

Eventhough you know nothing, there were so many things happened in my day. I keep thinking you're the one but it is impossible to do so because we are different. Our status are not the same.

You just don't know how much i thanked Him when you say a word to me again. You're totally someone i don't want to lose. The way we're right now, i hope we'll stay as I am not a kind of a strong girl that you can see. But as you can see I cannot hide everything inside myself to ensure everything is at its place. I'll tell you everything that happened.

I am a person who is easily dropping the tears. Just watching someone won a trophy, i feel touched and hearing his or her speech can make me cry. When someone say she or he wants to move to some other places, just go, don't show me you're bringing all your stuff away. I'll cry if you do that. If i just seeing someone at the airport to fly away, I cannot speak at all, all things keep inside and if they say bye2, the tears automatically falling down falling down. Drama.

Allah~ the eyes cannot stay longer. Too heavy to be opened. Poor eyes. The most exhausted organ everyday for those who can see the Lord's awesome creations.

Disconnected. zZZ

Saturday, December 29, 2012

Tak sengaje

Kadang2 kite akan terbuat kesilapan dengan tidak sengaja. Maafkanlah... :(

-------

Tempoh hari je, walaupun berada dekat dengan Miza, entah macam mane dia boleh jatuh kat pasaraya. Sungguh tak sengaja. Bila tengok sampai cedera berdarah semua, terasa sedih sebab tak jage betol2. :( anak orang pulak tu. Allah~

Semalam petang, berjalan mencari bunga-bungaan untuk dibuat bunga rampai. Ada Miza Zafirah, Nur Irdina dan Haiqal sekali. Sudah pesan pada Haiqal, tengok dyorang kejap. Ketika berjalan, tiba2 Miza datang sebelah kiri aku. Eh, tadi dengan Haiqal. Sampai je depan rumah, 'huwaaaaaa!' pusing je belakang, Irdina dah jatuh dah -_-" kemungkinan besar dia berlari selaju seekor kuda apabila melihat Miza dah ada dekat aku, tersilap langkah dan gedebuk jatuh. Allah~ berdarah tapak tangan, siku, lutut. Maaflah tak sengaja. Dah pesan dengan Haiqal tadi. Tapi, Haiqal kan. Salah aku sendiri tak jaga betul2. Dah menyusahkan ibu ayah dia dah.

-------

Isk isk. Kalau aku jatuh, ade orang nak angkat tak? :'( tapi, sungguh tak sengaja. Taknak sape2 cedera pun. Semoga semua sihat2 belaka. Ameen~

Thursday, December 27, 2012

Muka sama!

Setiap kali tengok tv, ada iklan lagu 'Satu Malaysia' mesti teringat pada seseorang. Walaupun perkenalan hanya beberapa hari sahaja, tapi wajahmu tak dapat ku lupa sehingga kini. Hehe. Afiq! Kenapelah muka same macam org yg menari tarian sarawak tu -_-"

Afiq yang sangat pandai berkata2 dalam bahasa arab, budak one-year pulak tuu, kagum neh. Apa khabar kat Jordan? *macam dia bace je. Tapi kat Jordan ke dah fly tempat lain? Entahlah. Semoga Allah mudahkan urusanmu di sana Adik Afiq. Walau kita sekelas untuk beberapa hari sahaja, pernah tersaing nak pergi kelas tapi tak bertegur 'malu' :p petah berkata2 dalam arab dengan ustaz, yg tahu syi'ar tu lambang, yg selalu pakai baju melayu warna hijau, hehe.. Semoga bahagia selalu, berjaya dunia akhirat. Allahumma ameen :))

----------

Emmm.. Itu je cerita Afiq. Hehe.
Mahu kata yang sekali aku kenal seseorang dalam hidup, aku tak boleh nak lupekan dia kecuali muka dia berubah. Aku tak tau pulak ade sorang kawan aku ne muka dia lain bebenor bila dah besar! Tapi aku ingat nama dia. Cuma terkejut yang tu dia. Hehe.

Pernah satu hari, tegur senior sekolah rendah  "Kak Aisyah!". Dia cakap "Ya Allah, kenapa muka macam budak2 ne?". O.o yeke? Haishh, mainan perasaan je tu.

Bila tegur cikgu sekolah rendah. "Eh dah besar dah Ana dengan Ain, eh, ke Yati yg tak membesar ne?" o.O cikgu neee~ yelahh, tinggi sy 153cm je sejak form3. Tak naik2 pun. Menggemuks adelah. Kihkih. Err, dah gemuk sangat dah ne -_-" asyik kena perli je kat rumah.

Besar ke kecik ke tinggi ke rendah ke comel ke cantik ke handsome ke macho ke hot ke cool ke, ape gaya sekalipun, sahabat2 makcik2 pakcik2 sepupu sepapat, insya-Allah diingati sampai akhir hayat. Semoga semuanya sihat selalu, dikurniakan nikmat dan rahmat yang melimpah, bahagia dunia akhirat. Ameen. ;)

---------

I really don't know how much i'll miss you guys. I just know i really miss all of you when i hear your voices yesterday night. May Allah ease your final journey for this semester, all the best for the exam. Study very well ^^ take care!

Tuesday, December 25, 2012

Alkisah

Ini jodohkah?
Hehe, gatai naa -_-"

---------

Tersebut alkisah dahulu kala, seorang jejaka merentasi samudera, melayari bahtera, berusaha menggapai sinar di seberang sana, bersama peneman setia.

O.o
Disini mempunyai belasan cahaya mata, akhirnya, satu dari kesebelasan ditakdirkan dipertemukan dengan ayahanda tercinta. Entah bagaimana kronologinya, tiba2 "eh, ayah ade kawan baru ke? Tak kenal pun nama ne."

Kalak. Seorang remaja berusia 17 tahun. Berkhidmat menjaga kambing di rumah Ketua Kampung yang akhirnya diajak oleh ayah untuk turun ke laut mencari rezeki bersama ^^

Jikalau ayah masak untuk orang kahwin, 1000orang, 2000orang makan, Kalak akan diajak bersama untuk turut membantu ayah. Sepanjang cuti ne, baru dua kali aku tengok dia. Sekali waktu dia ambil gaji harian setelah pergi ke laut bersama ayah. Kali kedua, waktu dia tolong ayah masak tempoh hari yang aku tak tolong apa pun. Tolong sediakan air je -_-"

Tadi, mak suruh top-up kan nombor ayah, nak telefon Kalak. Nak ajak pergi laut. Baru telefon dah angkat dah. Cepat sungguh budak neh angkat. Hehe. Mak cerita daripada ayah yang telah bercerita kepada mak, Kalak ne rajin mengaji budaknya. Subuh pun jemaah kat masjid. Kalau jaga kambing tu, nanti dia mengajilah. Tapi kalau takde orang beli kambingnya, takdelah duit poket. Ikut ayah pergi laut adalah duit hari2. Pergi pagi, tengahari dah balik. Hasil jualan udang, ikan nanti, ayah beri wang padanya.

Aku tak tahu pulak umur dia muda sangat. Ingatkan jodoh tadi. Haha. Siap tanya, "dia dah kahwin ke mak?" ish3. Rupanya baru lepas SPM -_-" Lawaklah pagi2 ne. Apapun, aku salute sangat pada kawan baru ayah ne. Sanggup bekerja apa pun asalkan halal. Patuh pada agama, rajin berjemaah di masjid setiap waktu. Semoga Allah memberi rahmatnya pada dia :) allahumma ameen~

Chocolate

A night with Nur Azza Fatin~

Full of laughter. She's totally makes my day. Really hope you're here beside me right now. Share our stories and experiences. Really miss you dear sister of happiness and sadness. Sorry cannot meet you this January. You'll return home while i'll return cfs. *keep the chocolate for me okay! Expired lama lagi kan? :p

---------------

After maghrib tadi, aku malassssssssss sangat2 nak mengaji. Cekalkan hati, bukak al-Quran baca surah al-ankabut. Nak cari sesuatu yg boleh naikkan semangat ketika membacanya. Biar ikhlas orang kata.
Baca punya baca, kisah para nabi 'alaihim as-salam, kisah kaum yang dibinasakan, sedar tak sedar dah sampai ayat yang di'mention'kan labah2 tu.

Perumpamaan orang yang mengambil pelindung selain Allah adalah seperti labah2 yg membuat rumah. Dan sesungguhnya rumah yang paling lemah ialah rumah labah2, sekiranya mereka mengetahui. (29:41)

Aku lekatkan 'sticky clear note' warna ungu pada ayat ini seperti yang sudah2 aku lakukan pada ayat2-Nya. Setelah aku sambung bacaan, dan lebih banyak ayat ditampal dengan warna ungu, aku baru sedar, eh dah tak malas dah ^^ awesome feeling! Tapi tiba2~

"Eh, Yu. Ko tak siap lagi ke? Dari tadi mak jerit suruh ko siap nak ke bandar kejap, kanak2 tu semua dah naik kereta." kata Ain, adik aku.

Nak kate aku kurang pendengaran agaknya atau aku khusyuk sangat membaca pun tak boleh. Sebab aku dengar bunyi pintu kereta ditutup sebelum Ain masuk ke bilik. Hmm, aku tak habis baca lagi :'( aku statik je duduk bersila kat situ sambil termenung.

"Ishh, cepatlah siap!" kata Ain. Aku pun cakap, "huh nasib baik aku dah cantik dah" sambil berjalan depan ayah dengan bertelekung dan pegang al-Quran yang masih terbuka. Sodaqallahulazim. Allahumma ameen~ :) tak tenang diri bila tak habiskan baca ne. Tapi ada tanggungjawab lainkan. Nak buat cemane. Tulahh, malas lagi.

Lepas balik dari bandar Pontian, mood aku tak berapa nak betul -_-" macam nak senyap setiap saat, malas nak cakap, malas nak senyum, malas nak buat ape2. Dalam kul9 camtu, kawan aku message. Turun sikit kadar kemalasan tadi. Sikit2 aku gelak.

Layan budak2 pun aku rasa tak mampu nak layan. Macam nak pengsan je rasa. Tapi, cekalkan hati macam biasa ^^ nak marah pun takde guna kat budak2 ne. Kena jadi makcik yang berjaya! :D

Sebelum pejam mata ne, nak habiskan membaca sambungan terhenti tadi. Nak tampal warna ungu banyak2 lagi. Biar esok boleh tampal warna biru pulak ^^ jom baca al-Quran sekarang!

#pray4ummah

Sunday, December 23, 2012

Sedetik lebih

Ketika di Jami'ah, online keraaaap sangat. Terrrrrlalu banyak. Ada wifi lah katekannn~ sampai kena tegur dengan beberapa orang sahabat. Kadang2, terasa nak offline jugak konon2 untuk fokus lebih pada pelajaran, ceiyhhh...

Facebook, twitter, blogger, semua on setiap masa. Bila nak study je confirm ngadap dia dulu. Bila habis meeting je confirm bukak dia dulu. Bila takde kelas je, fuhh.. Sakan ngadap dia ne.. Kira boleh jadi kategori gian dah ne~ better para penagih tuu tukar dadah tu kepada internetlahh, berfaedah sikit kot dari mati sia2 :p

Apa aku buat sebenarnya? Online je~ refreshing brain, tinggg* :D

Honestly, stalk orang aku buat ^^ tipulah kalau tak stalk orang. Hmm, selain itu, contact family. Sangat penting bukak facebook ne masa kat sane, tagging family, messaging :)) hehe

Work. FSCC and FRC :)) maju dunia sekarang ne, group bagai kat dalam facebook. Kalau aku tak bukak 2hari je, banyak betul informasi yang aku tertinggal -_-" aduhh, payah jugak kalau offline. Hmmm~ lagi2 bekerja under information and publication bureau, confirm2 kena selidik beberapa group.

Study. That's right. Orang kate sekarang ne kena study smart je takyah susah2 study hard. *angkat kening sebelah dua kali :p majmu'ah allughatul arabiah, group yg sangat banyak bagi maklumat. Tempat bertanya para pakar bahasa al-Quran ne. Cemane nak sampai tahap mereka ne ye. Huh, kena study. #rindunyaaaaa

Tutup cite ne

-------------

Sebenarnya kat baitun ne, kalau on facebook tengok2 je, lepastu logout. Dah lama tak bukak majmu'ah arabiyah. Bukak Family FSCC je banyak. -_____- patutnya dari haritu bukak majmu'ah. Eh, rindu pulak kat pok syeikh arab yg selalu aku cakap dia tak faham lepastu dia betulkan. Lama tak borak dengan dia. Apa khabarlah dia agaknya ya, semoga dia dilindungi Allah. Allahumma ameen~

Sedetik tadi aku bukak majmu'ah semula setelah sekian lama tak bukak. Subhanallah! Itulah orang kata, kalau hendak seribu daya, tak hendak satu alasan pun cukup. Baru sikit aku baca, terasa dah ilmu sorf sangaaaaaaatlah cetek. Nahw lagi berterabur. Kitabah pun tunggang-langgang. Allahu rabbi~

Masjid dan masjad pun ada beza. Allah~ ceteknya ilmu hamba. Permudahkan hamba untuk mempelajari ilmu-Mu Ya 'Alim... Allahumma ameen~

#pray4ummah

The seven

Tersenyum lihat langit petang :)) tujuh warna menghiasi. Burung2 nampak riang berterbangan. Tenang~

Memerhati sang alam yang tidak pernah berhenti memuji penciptanya. Perasaan itu sungguh menenangkan jiwa. Benar2 tepat pada waktunya. Ma ajmala addunya!
Tapi duniawi ini hanya sementara bukan? Masya-Allah rupa apakah taman syurgawi itu nanti? Dan seperit apakah pula neraka itu nanti? Astaghfirullahalazim~

Tujuh warna yang menghiasi langit mendung kebiru-biruan bersama lapisan awan yang menampakkan cahaya jingga, aku terpegun melihat ciptaan-Nya. Terhibur dengan hadiah dari-Nya. Sekian hari2 hujan aku menunggu kedatangannya, alhamdulillah hadir jua tujuh warna ini ^^

Saat itu, aku terlihat seorang ayah sedang menunjuk langit kepada kedua-dua puteri kecilnya. Yang kecil mula melihat langit sambil tersenyum indah. Yang besar melihat ke arah tujuh warna tersebut sambil berkerut-kerut wajahnya. Sungguh2 sang ayah mengisyaratkan langit sambil memeluk anaknya.

Aku senyum sahaja melihat mereka lalu memandang langit semula sampai akhirnya tujuh warna itu pergi. Seandainya kita puji ciptaan-Nya bererti kita memuji Dia kan? Terima kasih Ya Tuhan. Hmm, bahagia! :D

Merah, jingga, kuning, hijau, biru, indigo, ungu :)) berharap sahabat2 ku seantero dunia (konon2 je ade kawan satu dunia) menghargai alam sekeliling mereka. Walau kat mane pun kalian berada, andai punya rasa sugul dalam hati, lihatlah di luar jendela *cewwahh, hehe :p betul, lihatlah ciptaan-Nya!

Langit biru, hijauan tumbuhan, riang haiwan, matahari gah di kayangan, bintang bekerlipan, angin membahagiakan, ketenangan lautan, semut sebarisan, buah-buahan, ayam mencari makan, burung berterbangan dan berkicauan. Wahhhhhhh!! Bahagia!

Rasa tak rasa tak? :') touchinglah! Rasa macam nak nyanyi lagu 'Open Your Eyes' by Akhi Maher Zain.

Look around yourselves
Can't you see this wonder
Spread in front of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony

Perfect song for a perfect moment for the perfect creations of the Creator! Nak lagi awesome? Ce hayati bait2 kalam-Nya yang agung. Macam2 surah ada. Sangat best!! Jom bukak al-Quran sekarang :D

#pray4ummah

Friday, December 21, 2012

Manis ;)

Allahu Akbar Allah Maha Besar
La ilaha illa Allah

-----------

Sejak hidup atas dunia ne, hujung umur ini baruku sedar benar dekatnya kalam-Nya dengan diri sendiri. Bahkan Allah itu lebih dekat dari urat leher kita.

Sungguh dalam kehidupan terkebelakang, al-Quran itu umpama hiasan semata. Tidak diambil faedah darinya mahupun difahami.

Di sekolah, proses pembelajaran itu terlaksana dengan baik, tapi, hati ini masih hina dina. Tersentuh, tapi, terhenti di situ. Tinggal di buku tidak dalam pembentukan rohani dalam diri.

Kerana kasihnya Sang Pencipta, Dia hamparkan laluan indah buat diri. Kerana Dia Maha Mengetahui, seandainya aku diletakkan di sekolah mahupun kelas yang tiada aliran agama, pasti aku hanyut~~

IIUM. Tempat berharga. Sungguhpun sahabat2 ramai yg berkata, kat sini tak se'islamik' kat sekolah. Mungkin itu mereka. Walhal aku, memerhati insannya. Masya-Allah tempat apakah ini?

Allah beri laluan mudah buatku. Dia  tidak berikan aku sebuah keluarga baru yang terus bertudung labuh, mengaji sentiasa. Mereka lebih kurang je macam aku. Tapi, mereka lebih sikit banyaklah. Bersama mereka hidup terbina. Sikit2 perubahan dirasai.

Perkenalan dengan sahabat2 baru dalam kelas memang menggerunkan pada awalnya. Tapi indah rupanya. Iman yg wujud dalam diri mereka semua mengetuk iman dalam diri. Mengucapkan salam dengan lembut. Terbuai seketika.

Lamaa, lama proses untuk menukar diri untuk jadi yg lebih baik. Setahun yg sudah menjadi titik tolak perubahan. Meskipun tak seberapa, tapi masih berusaha. Bertanya, mencari maklumat, membuka, membace dan memahami al-Quran. Membetulkan yg salah, menerima penjelasan yg membingungkan, meyakinkan yg tak pasti dan banyak lagi harus dibuat.

Bile tersedar sebulan yg lalu, masih ade 4bulan sebelum mencecah tingkat umur yang baru. Mahunya tak risau diri masih begini. Takut ._.

Semakin menghayati kalam-Nya yang agung, mukjizat yg zahir sehingga hari ini, kesannya tetap dirasai. Cemburu melihat para 'alim mentadabbur ayat2-Nya. Sedangkan aku masih merangkak dalam membacanya, menghayatinya. Masih wujud kesalahan di sane sini. Mahu saja duduk depan ustaz/ustazah dengar bacaan aku dari bismillah sampai minal jinnati wannas~ a sampai z~ alif sampai ya~ huh! Sebab tu perlu bertanya pada yg 'alim soalnya :)

Mereka yg dah sebati dengan al-Quran mesti indah hidupnya. Makan pulasan je teringat 'wa kulu min rizqih', alhamdulillah. Solat je 'allazi yaraka hina taqum wa taqallubaka fi as-sajidin', astaghfirullah. Tengok langit je, 'rabbu as-samawati wa al-ardh', subhanallah.

Mereka yg dah hafaz al-Quran o.O tengok sekeliling semua lihat kebesaran Allah. Terkeluar semua ayat yg dihafaznya. Anak2 ketua kampung aku tu, dari yg sulong sampai ke kecik dia hantar p tahfiz. Balik je kampung, masya-Allah! Aku yg semangat nak hayati al-Quran. Suka tengok dyorang ^^ adik2 yg sangat humble dan best!

Hidup ini semuanya berlandaskan al-Quran. Syariat Allah. Rahmat Allah buat hamba-Nya. Menyatakan yg hak dan yg batil. Menceritakan kebenaran. Menghiburkan jiwa yg merana.

# menghayati al-Quran itu nikmat. Apatah lagi, bawanya dalam hidup. Lebih manis ^^

#pray4ummah

Friday, December 14, 2012

1/2/34

Masa kecik2 dulu, kita belajar abc 123 dengan mak ayah kita. Ayah suka suruh aku baca nombor plat kereta orang ketika ayah bawak aku jalan2. Hehe.

Dari kecik kalau cikgu suruh tulis cita2, confirm mak tulis 'cikgu'. Ala biasalahh~ kanak2 lagi. Tiba kat sekolah, kawan2 nak jadi doktor-doktor-doktor. Hehe. Bertukarnya tahun pasti bertukar cita2. Lagi2, dulu2 famous cerita Gerak Khas, ramailah nak jadi polis. Hehe. Aku pun pernah. Kihkihkih.

Semakin jasad, akal dan jiwa membesar. Pasti akan tertuju pada satu arah cita2. Dan aku menetapkan nak jadi cikgu jek. -_-" sebab aku tak tau nak jadi ape, aku suka belajar, aku suka sekolah, kalau keluar sekolah, aku nak kembali ke sekolah. Entah ape2 je otak sebesar dua penumbuk aku ne berfikir. Hehe.

Pernah jugak hati kecil ne nak jadi doktor. Macam best je. Yelah, tengok Medik TV bedah2 tu, kagum kot. Hehe. Tapi, aku tak bolehlah nak jadi doktor. Hmm... ._.

Pusing2 cerita, jalan2nya waktu, aku pernah dioffer untuk sambung belajar kat Mesir kos Perubatan. Tapi, aku senyum je tengok surat tuu dan aku pergi Petaling Jaya untuk jadi committee Taaruf Week.

Bila pandang diri semula dan melalui hari2 yang indah ^^ aku sedar, betapa kerdilnya diri ini. Hati yg tercipta dalam diri tak cukup kuat, tak cukup kental nak jadi doktor. Tengok org sakit, nak nangis. Tengok org cedera, nak nangis. Huwaaa, mudahnya tersentuh. Isk isk.

Dan sekarang, sedang berjuang. Mempelajari Bahasa al-Quran :D mahu jadi yang mencintai al-Quran. Mahu jadi yang menghidupkan al-Quran. Mahu jadi yang mendapat syafaat di akhirat sana. Insya-Allah~ ameen :)

Semoga semudah aku menekan 'Pengajian Bahasa Arab' ketika isi UPU dulu dan tanpa fikir panjang, semudah tu jugak Allah mudahkan jalan buat aku menahami kalam-Nya yang sempurna. Ameen~

Kerana aku sedar, mencintai al-Quran itu sangatlah manis. Kerana aku sedar, mereka yang mencintai al-Quran itu, hidupnya penuh barakah. Dikelilingi mereka yang mantap imannya, teguh pendiriannya, manis wajahnya seperti ada nur cahaya :)

Sungguh, aku hamba Allah yang kerdil lagi hina, penuh dosa. Aku mahu jadi hamba-Nya yang dikasihi. Sebelum hayat bertukar mayyit, bimbingku ke jalan yang Engkau redhai Ya Rabb. Aku ingin dekat dengan-Mu. Allahumma ameen~

#pray4ummah

Wednesday, December 12, 2012

السؤال؟ ^^

Sebelum bermula, orang yg kerja di kaunter pertanyaan tu seronok tak kerja kat situ? O.o

.+:':+._.+:':+._.+:':+._.+:':+.

Di malam yg indah ini, ku duduk termenung seorang diri.. cewwahh~ ;) hihi, sebenarnya tak bersendirian, di kanan marini zahra sedang nyenyak tidur, di kiri miza zafirah sedang bergelut untuk tidur. Kihkih

*3jam yg lalu, tidur, terjaga sebab apo kono eh budak neh -_-"

Sambil settle sambil type~
Hmm,  agak2 seronok tak jd tempat org bertanye? :D

Sebab kat rumah ne bile adik2 aku tanye, aku suka! Macam terasa best sebab dapat bagi tau ape2 yg dyorg tak tau. Bila aku tak tau, aku pun pergilah tanye org lain. Aku pun jadi tahu ^^

Dekat kelas pulak, Ustaz Maad suke sebut, السؤال؟ banyak2 kali. Aku yg pasif bertanye ne pun jadi sukaaa bertanye dalam kelas dia :D wow! Lagi2 masa Ustaz cerita tentang hari kiamat.

Masa tu belajar buat karangan الوصف dengan Ustaz. Caranya, carik tentang Hari Kiamat kat dalam al-Quran. Lihat, bagaimana Allah sifatkan setiap sesuatu tu. Imaginasi melayang-layang waktu tu. Tengok buku semula, wujud karikatur memenuhi ruang buku. Hehe~ comel jugak tp menggerunkan jiwa kalau diamati. Semoga mendapat syafaat di sana. Allahumma ameen~  #allahumma solli 'ala saiyidina Muhammad (banyakkan selawat, peringatan buat diri) ;)

Sampai sekarang kesan belajar الوصف  melekat dalam diri. Suka puji alam, suka puji langit, burung, ayam, pokok dan semuanyalah! Lets just say, subhanallah masya-Allah ^^ sama jugak masa baca al-Quran. Sampai excited nak baca page sebelah! (terasa sampai sekarang, hehe)

Nampak tak nak cakap ape?
Sebenarnya bagi akulah, jadi tempat org bertanya neh, tak lain bg semangat kat org lain. Dari tak tahu jd tahu. Dari gelap zulumat kepada nur cahaya. Dari jahil jd 'alim. Dari kurang yakin kepada yakin. Menjadi hamba Allah yg lebih baik ^^

Sungguh aku bukan tempat org bertanya. Tak semua benda aku tahu. Even aku pernah dengar tentang ape yg adik aku tanye pun, aku tak berapa nak okay untuk jawabnya secara betul2 ilmiah. Aku gunakan analogi2 yg mampu diterima oleh akal mereka dengan doa semoga Allah hidayahkan mereka dengan ilmu yg luas. Ameen~

Waktu cek Haiqal mengaji al-Quran, dia ada cakap 'Ne, Umie yg ajar'.. Hmm, إن شاء الله ilmu yg kita bagi pada org lain walau sekecil apa pun ia, kalau org tu amalkan pasti ada creditnya juga untuk kita. Berbahagialah wahai org yg menjadi tempat bertanya :)

ربنا زدنا علما نافعا وارزقنا فهما واسعا
اللهم آمين

#pray4ummah 

Saturday, December 8, 2012

Yang Teristimewa

Hari ini mengalami satu fasa kehidupan yang baru. Hehe. Eh, tak tak -__- belum kawen lagi~

Sesungguhnya di rumah, masa yang ada memang untuk melayan kerenah anak2 buah aku. Alhamdulillah ada lima, otw enam next year ^^ 3perempuan dan 2lelaki.

Miza Zafirah, Marini Zahra, Muhammad Zafri, Nur Irdina, Muhammad Lutfi :))

Sejak kakak aku bersalin nombor3, aku banyak kena jaga anak2 dia. Emm, awal2 tu biasa2 je sebab Papa dyorang ne ada kat sini seminggu. Dan lebih awal dari tu, Irdina dan Lutfi takde kat rumah. Lepas Papa dyorg balik, Irdina n Lutfi kat sini, tak haru biru hidup aku sekejap?

Bila aku rasa tak laratnya nak layan 1001 kerenah empat2 anak buah aku ne, mesti aku tengok mak, tak pun fikir  mak pun cukuplah, hehe. Sebabnya? Kalau aku penat, confirm mak lagi penat.

Nak kata aku sorang yg jaga budak2 ne kire tipulah, adik2 aku tolong jugak. Marini Zahra, astaghfirullah, kat rumah ne takde sape yg tahan -_- memang menguji kesabaran yg teramat sangatlah. Tp, kanak2 kan, baru 2tahun. Nak explore dunia lagaknya. Hehe.

Nur Irdina pulak, sudah punya akal kata orang. Dah 4tahun kan. Petah berkata-kata. Mahunya, bersolek depan cermin aje. Hehe. Adik aku punya cotton untuk muka tuu habis dia main. Pernah satu hari, "Cik Ayu tengoklah" kata Irdina. Aku pun pandang dia sambil buat muka seribu pertanyaan. O.o "Dina pakai bedak dengan lipstiklah cik ayu~ comelkan?" aku, "ohhhhhh, cakaplah~" hehe~

Muhammad Lutfi, 2tahun jugak. Nak kata yg dia  lelaki jadi dia lebih macho lah kononnya. Hehe. Pantang pegang benda, confirm semua orang kena belasah -_-" ada satu hari, aku dengan comelnya duduk atas sofa melayan budak2 ne, tiba2 dia datang dan kena tumbuk sebijik kat muka -_-" terbaiklah Lutfi! Boboiboy kuasa tiga kan? Haha

Miza Zafirah pulak. Yang paling rapat dengan aku. Dia istimewa :) dia kanak2 autisme. Sejauh pengetahuan aku yg tak berapa nak jauh ne, hehe, Zafirah tak teruk sangat. Lack of communication. Ceiyh, speaking tiba2. Sebabnya, Zafirah ne dia teror english berbanding malay. Sejak2 duduk kampung pandai cakap melayu. Pernah satu ketika tengok cite ape entah, aku cakap "kakak, its a paus" -___-" zafirah, "ohh, its a whale!" okay, macam nak tutup muka kat situ. Haha! Malunye~

Kerana A.Zaki perlu bekerja kat sabah, aku kena tidurkan marini and zafirah. Senang cite, adik aku Ain yg tidurkan Marini, aku handle Zafirah. Tapi si Ain ne, bile dah tidur tak ingat dunia dah. -_- kena make sure budak berdua ne tak jatuuh katil sekejap2 aku terjaga. Dah mcm mak2 orang sungguhlahh. Haha.

Zafirah ne, time tidur memang kena ada aku kat sebelah dialah. Pagi tadi je aku terjaga jam 5.10, melayan Zafirah untuk tidur semula. Aku bersila kat tepi katil, tepuk dia sampai dia tidur. After subuh aku tak masuk bilik semula, tibe2 zafirah keluar datang kat aku bawak bear putih dia, tidur kat sebelah aku. Mengantuk sungguh dia. Malam tadi mengigau ape entah 'mama, mama' je yg aku dengar.

Tengok dia tidur, aku yang mengantuk ~.~ hehe. Insan2 ini, sungguh yg teristimewa dalam hidup aku hari ini. Cuma.......

Cuma, aku dah fikir masak2, taknaklah kawen awal! Banyak komitmen kot. Kalau ade anak susah jugak. Jaga anak buah je macam nak pengsan lagikan anak sndiri. Dan belum cukup sedia untuk ke fasa seterusnya. Tak cukup ilmu lagi. Hehe. Tak cukup sabar lagi. Tak cukup tabah lagi.

Cukuplah aku doa guna ayat surah al-Furqan:74 dalam sehari-hari. Allahumma ameen~ ^^

#pray4ummah

Friday, December 7, 2012

Cemburunya sekeping hati

Orang kata, kalau kita cemburu tak tentu pasal sama seseorang yg berlainan jantina dengan kite, kemungkinan besar kita dah jatuh hati pada dia ^^ eh, jiwang pulak petang2 gini~

----------

"Kerana aku tidak sempurna, aku memandang dikau dengan terlalu sempurna"

Begitulah aku apabila melihat dia. Sedikitpun aku tidak kata, wujud satu kekurangan dalam dirinya. Cuma, hanya rasa cemburu menyelinap dalam jiwa.

Cemburunya sekeping hati ini aku pasrahkan pada Yang Punya segala hati. Melihatkan dia yg teguh pendiriannya, manis tutur bicaranya, lembut aturan langkahnya, tersenyum laksana sang bidadari, aku terleka.

Kelekaan itu dikejutkan secara tiba2, apabila hati ini terasa sesuatu. Perasaan ini terpendam. Cemburunya aku!

Bertudung litup bukan sasaranku, tapi patuhnya ia pada Sang Pencipta mengatasi  segala-galanya. Bagaimana terlahirnya insan2 seperti ini? Mahu sahaja aku ikutkan tanpa patah kembali.

Bukan bermaksud aku 'menyukai' seorang perempuan. TIDAK sama sekali! Cuma, patuhnya ia itu yg aku kagumi. Mahu sahaja aku menirunya satu persatu tp sayang aku tetap aku.

Yg pasti, berusaha ke arah kepatuhan yg maksima itu mampu dilaksana, tapi untuk jadi sepertinya, itu tidak mungkin terjadi. Kerana menjadi diri sendiri itu pemberian Dia untuk mewarnai dunia. Kalau semua orang sama je wataknya tak berserilah dunia ne :D

*tiba2, bahagia jadi diri sendiri. Hehe. Entah ape2 je ._.

#pray4ummah

Thursday, December 6, 2012

Tragedi Disember

Hari ahad yg lalu, ada buat meeting. Aku ingat lg yg Assistant head tu nak bg message hari isnin. Kitorang yg ikut meeting tu mengiyakan jelah.

Hari selasa dalam jam 3 petang, aku whatsapp dengan kawan tepuk tampar aku time sekolah yg kini nun jauh di kelantan. Dia cakap 'susah tol nak contact kau tiii'. O.o yeke?

Habis whatsapp bagai, aku pun pegilah mencuci pinggan mangkuk kat dapur, kemudian masuk bilik. Aku bukaklah facebook kejap.

Hamek kau!

Kawan aku tegur 'salam, woittt kau letak kat mane hp kau ......' (ayat sebenar tak ingat)

Masa tu jugak aku berlari g carik hp kat mane -_-" nasib baik wujud~ haihhh~ pulak dah ada message dari A.Head, siap mention 'this is very important'. Gelabah jugak aku waktu tu, siap tanye adik, 'hari ne bpe hari bulan?'

Kawan aku kate, 'susah betollah ade awek yg pelupe n malas pegang phone ne' -____- ok fine~

Dari hari ahad sebenarnya aku tak tengok phone. Malas. Tak teringin nak tengok pun. Credit pun dah lamaaaaaa expired. Haha!

Handphone tu sangat penting ke?

Tahu tak? Penggunaan handphone ne menyebabkan kematian lebah. (En. Ismail Chong yg cakap, dia takde phone pun)

Siapa dia? Beliau ialah org yg susun buku study circle tuu. Sangat ermm sangat linguistic orgnya dan penuh analogi. Best! ^^

Buat Hayati tersayang, jaga kepala elok2. Banyak dah terlupa buat sesuatu. Nasib baik air yg dijerang tu haiqal tutup api -_-" Allahu Akbar! Cemano ne hayat?

#pray4ourselves #pray4ummah

Thursday, November 29, 2012

Rinduuunya~

Sebenarnya takde ape yg nak dituliskan. Cuma, hmmm, rinduuu~

Kemudian, melihat foto2 lama, dua tahun yg lalu. Comel, cantik, segak, ayu, sopan n handsome semuanya.

Seketika hilang rinduu itu.

Setelah tamat melihat, rindu itu datang lagi. Haihh, tak mungkinlah nak tengok 24hours per day -.-"

Sekali lagi lihat foto2 lama. Bahagia je rase~ senyum sorang2, mana taknya, yg kurus dah mok sikit. Yg cantik semakin cantik. Yg handsome semakin handsome ^^

Motif?

Mahu kembara merentasi masa, salah ke pandang semula ke belakang? Bahkan al-Quran turut menceritakan kisah para nabi terdahulu. Pasti tidak kerana sejarah mengajar kita!

Bila fikir semula, seram tengok diri sendiri yg dulu. Yg sekarang harus dijaga agar satu saat nanti bila aku memandang yg belakang, aku mampu tersenyum semula :))

Buat sahabatku semua, satu hari nanti ingin rasanya nak collaborate semula, tapi mampu ke aku nak join sekaki dengan korang semua? Bila sorang bukak cite ubat, patient, science macam mane?

bakal2 doctor, nurse, scientist, physician, chemist, biologist n so on, (ameen) usaha yg terbaik sampai tercapai impian korang ye! Bangga dengan korang ^^

*Bercita2 nak study maths for another degree :) the 2nd degree~ insya-Allah, allahumma ameen~ dan, nak master psychology pulak. (cite2 melangit sungguh -.-") hehe~

+.+ rinduuunya +.+

Monday, November 26, 2012

Bola!!!

Demikian pada suatu hari, sang harimau telah bertempur dengan sang singa. Alhamdulillah singa menang. Adat pertandingan kalah dan menang. Takpolah team belang, next time main molek sikit ^^ *kibar bendera

--------

Aku kaki bangku. Kwang3. Oleh itu aku sama sekali tidak layak untuk berkata itu ini kepada team belang. Yang aku tahu, "takpe Malaysia, i will support you!!" hehe..

Masa sekolah tingkatan3 after pmr, ade futsal game antara kelas, Anggerik, Angsana, Cempaka, Mawar, Cemara, Dahlia, Kenanga dan Kekwa. Aku terpaksa dan dipaksa untuk main! Oh my!!!

3 Anggerik (team akulah tuu) kalah berturut2. Haha. Hebat sungguh! -_-" sebab goal keeper main macam err macam penyambut tetamu. "haa, silalah masuk, silalah masuk" sonang ja bola tu masuk dalam gol. Hikhik.

Kelas lain dok gelak neh sebab goal keeper tu macam tengah menari ballet. Tak lemah gemalai tapi lemah longlai -_-" Lepas tuh, tersengih2 kat situ. Ish3. Baik bior je goal tu kat situ hang takdak lagi baguihhhh hang tau dak?

Semua goal keeper punya salah sebab tu team aku kalah terukk. Tapi disebabkan nama kelas aku tuu Anggerik, semua orang pandang bagus je. Maksudnya, tak berani nak nak kutuk ke maki ke, nak kutuk pun senyap2 je. Diorang senyum ja tengok kami main. :))

Overall, team Mawar yang menang. Berpakaian hitam pink masa tuu. Team kitorang, huh, t-shirt sekolah jek kami belasah. Hihi.

Nak dijadikan cerita, akulah goal keeper tu. Kahkah! Sampai bile2 aku taknak masuk tournament bola yg perlu disepak. Pakai tangan takpelah ;)

Macam mase kat cfs aku masuk basketball. Lagi lawak. Satu hape pun tak reti nak main. Kena wakil BAR pulak tuu bukannya antara kelas. Perlawanan persahabatan, habis hancur lebur. Berpuluh2 berbalas kosong -_-

Team lain semua ade coach, kami ne haa berlatih sendiri2 ja. Yang bestnya, aku taklah jadi aku masa goal keeper tuu. Tapi aku jadi shooter. Ow yeah!! Honestly, sebenarnya aku jadi defender tapi final game (kumpulanC) aku shoot masuk pulak dlm basket tu. *suka sangat sampai melompat mase tuu (macam menang je padahal 22-6)

Overall, tak ingat sape menang tapi aku tengok prestasi kami meningkat, takdelah sebijik telur setiap kali mainkan. Dan aku suka berlari, jadi main basketball ne boleh lari-lari-lari..... Hehe. That's why, semua cakap camne 'Yati ne main senyum je sepanjang game, tak reti penat berlari sana sini' .. Oh, my pleasure to run in a game!

Inilah kisah bola dan aku yg kaki bangku :)) hehe. *jangan ajak main bola guna kaki, tangan takpe ^^ weee~

#pray4Gaza #pray4ummah  

Thursday, November 22, 2012

Haiqal

Haiqal recite surah al-Ghashiyyah in front of me. I hold this phone, open al-Quran application and check whether its true or false. Okay, he did it well. He already memorised it.

Where on earth he tried to memorise it? Never saw him sit and memorise, just know tadaaa! He already memorised it. Ohh, school is the best place for him ^^

Hmm, tercabar iman neh~ baru settle juzu' ammah. Surah al-Lail tak catch up lagi. Huwaaa! Thank you Haiqal sebab bagi gua tercabar. I will fight till the end! Watchaaaaa!!!

Hehe.. No rushing just enjoy memorising hayat :)) its for your own good dear~

Hishh, sebuk betullah Haiqal bacin neee. Haha. P tdo sane!! Jangan kacau aku nak type lah == banyaklah hang punya hang tuah. Hadoi~

Apepun, semoga jadi insan yg berguna Haiqal ^^ aku doakan kau jadi errr jadi, kau nak jadi ape haa dah besar? Haha.. Doktor nak? Takpelah, belajar rajen2 ye ;)

Berangan ^^

Dipetik dari Ketika Cinta Bertasbih;

Kau mencintaiku seperti bunga yg mencintai titah Tuhannya
Tak pernah lelah menebar mekar aroma bahagia
Tak pernah lelah meneduhkan kegelisahan

Kau mencintaiku seperti matahari mencintai titah Tuhannya
Tak pernah lelah membagi cerah cahaya
Tak pernah lelah menghangatkan jiwa

+ kata2 Ayatul Husna +

Hehe ^^v terasa nak tonton lagi~

Haritu ade buat entry 'the one'.. Tapi tu untuk kawan aku. Apa kata, untuk diri sendiri pulak :p

Aku selalu tengok kat tv cite2 yg cinderella bagai semua tuu. Ada juga yg ada sebuah diari dan kat dalam tu dia tulis putera idaman dia kan. Sungguh aku tidak pernah gelakkan kerana setiap insan yg bernama perempuan, dia mesti ada impian itu. :)) *back up, go girls!!! Hehe

^^ dan aku~
Dari sekolah, aku berangan~ -_-"
Aku harap ada seorang putera raja yg ada lesung pipit masuk meminang. Kwang3~ Tapi aku bukanlah nak keturunan diraja, nak rakyat jelata je ^^

Aku tak lemah lembut sewaktu berjalan, aku tak suka kasut tinggi, aku lebih suka jalan di belakang. Jd harapnya dia tu 'bermuka tebal' so dia taklah segan bila jalan berdua nanti.

Aku tak suka shopping. Shopping penat. Kena banyak memilih. Maaf sy nampak ok, sy beli je. Jd, dia mestilah vice versa. Takpe sy teman boleh cuma jgn suruh pilih. Malas -.-

Aku suka haiwan dan tumbuhan ^^ mohon si dia jadikan hantaran haiwan dan tumbuhan ini. Gempak sikit. LOL. Sy suka berkebun, tp tak suke cacing. Haha~ kalau sy lari, tolonglah sambung

Aku tak pandai masak. Benda simple tu bolehla. Tapi janganlah yg briyani gam kau suruh aku masak, mmg tak makanlah jwbnya. Senang kata aku tak reti bermain dengan rempah. Tapi aku kenal rempah jangan risau, hikhik. Jadi, awk. Awk masaklah. Hahaha!

Aku tak pandai jage barang. Kalau awak bagi hadiah, sy hilangkan janganlah marah. Sy tak suka org marah. Nyebelin ==' jadi, tak payahlah hadiahkan atau bg sesuatu suruh sy simpan. Hilang tak tau! Satu je boleh jaga dengan baik, buku :)

Suara aku tak sedap. Janganlah suka menyanyi ya! Main instrumen boleh, piano n gitar ^^ ha? Tak reti? Takpe, samelah kite! Hikhik. Aku suka dengar lagu yg sama puluhan kali, mohon layankan aje.

Aku orang Johor. Meaning? Takde loghat. So, kalau awk ne org utagha ka ganu ka kelate ka sabah ka nogoghi ka, mohon jd translator sy bile ketika jumpa org kampung. Confirm, sy senyum terlebih klw tak faham :p

Aku org kampung je. Janganlah ajak mkn kat tempat yg ada sudu berderet2 tu ye. Makan guna tangankan sunnah ^^

Aku tak reti pakai make-up tu. Aku tak putih macam kakak2 adik2 aku. Aku tak reti berhias macam mereka. Aku ne simple je. Simple sangat. Tak payahlah pakai kemeja dan berkasut semua ye. T-shirt sudah ==' simple is georgous. Hehe

Aku tak pandai layan kanak2, tak tau nak bual ape dengan mereka. Kadang2, kanak2 yg layan aku. Hehe. Cuma, aku tak garang dengan kanak2. Aku pemurah dengan mereka. Handphone dicampak ke lantai ketika hujan pun masih mampu senyum. So, awk kenalah yg pandai mendidik mereka. Jgn sampai sy manjakan ^^

Sy tak sempurna, tak solehah mana. Tapi cita2 sy awklah yg jadikan sy sempurna dan solehah. Sebab sendiri sy tak mampu. Ape lagi kat univrsiti ne sy tengok sy lihat mereka2 yg cukup solehah. Sy tahu sy tak mampu jadi sampai macam tu. Kerana mereka telah ditarbiyah dari kecil. Dan aku hanya baru bermula.

Dont worry, i'm changing myself so at the same time u'll change yourself. Sedang berusaha ^^ semoga Allah mudahkan. Allahumma ameen~

Kalau awak bukan seperti yg diatas takpe sebab Dia bagi awk kat sy, sy terima awak seikhlas hati ^^ comelnya awak ne~ *puji kalau ada ghammazatun~ hee

Ok bye! ^^ 

Wednesday, November 21, 2012

brightdarkside

Entah apa yg aku mimpikan malam semalam sehinggakan lenaku cukup aman. Sampaikan mak kejut pagi tadi untuk beli sarapan aku bilang tak nak dan sambung tidur! -_-" benar2 indah mungkin mimpinya. Hmm, entahlah~ *sambil jungkit bahu

Entah apa yg dimimpi semalam, hari ini aku sangat tenang, sabar, bahagia, gembira, rajin, baik hati dan perkara positif yg lain ^^

* astaghfirullahalazim *

Aku terlihat kelibat berterbangan o.O erk, barang terjatuh. Aku lihat sahaja. Kedengaran dari luar suara burung hantu. **** itu maksudnya ada bunyi kedeboom camtulah. Tapi taklah macam tu sebenarnya. Okay, seekor kelawar telah mendarat. Mungkin kepaknya patah! Shiannye~ oh! I should call my father because the kelawar dah terbang masuk dalam!!! Ayah!!!!!!!!! Ok fine, kelawar tu pergi belakang almari -_-" haha~

* back to peace and ease mood everyone! Hehe

Ehem2..
Kadang2 kan, satu hal yg biasa2 je boleh jadi sesuatu yg sangat membahagiakan ^^

Kerajinan yg sangat jitu pada hari ini, membuatkan aku mula lipat baju pada jam 4 petang! Ketika mentari sangat indah memancarkan cahaya di luar rumah. Records! Sebab biasanya malam menjelma.

Dengan lemah lembut aku lipat baju semua tu dengan harapan hujungnya nanti nampak kemas cantik dan tersusun ^^ sambil2 tu, tiba2 semua duduk keliling longgokan kain baju tersebut sambil berbual-bual. Eh, comelnya :))

aku tak tahu macam mana nak ungkapkan. Tapi hari ini aku rasa bahagia sangat :) jaga kanak2 tu pun takde rasa lelah atau malasnya lahai. Tiada.

"cik ayu, nak susu dalam cawan"
~lepas tu, tumpah kerana dilanggar-lapkan dan buat lagi ^^

"Ayuuuuu!!! Firah ehem2 tu"
"Firahhh, jom ngan acik, bawak towel sekali"

"cik ayu, nak mandi"
"cepat amek towel kakak n adik kite main bubbles!!"

"cik ayu, nak nasi, nak ikan goreng"
~layan dengan bahagianya sambil suap ikan ke dalam mulut sendiri. Hikhik ^^

I'm looking forward to the brightside and the darkside of myself. Ketawakan diri sendiri sebab baru sedar dari lamunan yg panjang. Haha. Terlalu melayan perasaan hati mungkin sehinggakan hari yg berlalu jadi suram. *cehh, taklah suram cuma malas tu terlebih :p

Teringat pulak masa sikatkan rambut Nur Irdina, tiba2 dia pusing tepat tengok aku. Tergamam kat situ. Dia tundukkan kepala sikit. Lepas tu dia cakap, "cik ayu, kisslah". So i kissed her forehead. Then, Marini do the same thing, i combed her hair. Tak sampai dua saat dia cakap "ok siap!!" dia pusing sambil muncungkan bibir. Sungguh aku tergamam kat situ sambil berkerut. ~~ okay, so we kissed there o.O lepas tu je aku ketawa gile2 lah! Hahaha!! Ok, aku tak romantik langsung -_-" layan kanak2 pun tak pandai~ hehe

Nak mention kat sini, yay!!! Aku bahagia. Aku doakan semua orang bahagia! Sahabat2, teman2, cikgu2, semualah! Allahumma ameen :D

إن شاء الله
Doakan saudara kita di semua pelosok dunia terutamanya yg sangat parah sekarang Palestine, Syria, Rohingya, Burma, selatan Thai dan yg lainnya. Ingat ya! ^^ Janji Allah tu pasti, pastinya akan tiba saat itu, Islam akan menang! Allahumma ameen! Allahu akbar!

لا إله إلا الله!!!

Tuesday, November 20, 2012

Cerita Hati

Tarik nafas <~~~ hembus ~~~> Tarik nafas <~~~ hembus ~~~> Tarik nafas <~~~ hembus ~~~> Alhamdulillah ^^ masih boleh bernafas~ Ok itu je hari ne! Hikhik. Tipu je. Nak cakap banyak3 ^^ Sebenarnya, mahu sedarkan diri ini. Bermula dengan hati. Hati ini tengah sangatlah bercelaru. Mana kan tidak. Setiap saat terasa sesuatu. Tak patut ini. Susah. Susah nak kawal sampai pernah nangis pada Dia. Susah. Sebab semua tempat ada. Kadang2, dalam hati ini rasa nak mencarut je bila terasa sesuatu itu. -.-" sangat tak suka situasi ini. Kadang2 rasa nak celup kepala dalam air je. Kadang2 macam nak marah semua orang. Kadang2 nak tidur sepuasnya. Hati ini telah rosak. Ingin sekali satu saat aku duduk dan berkata-kata di hadapanmu. Ingin sekali aku ungkap. Ingin sekali aku bercerita panjang lebar. Ingin sekali aku mohon maaf. Ingin sekali aku ucapkan maaf itu sekali lagi. Kerana amat perlu untuk perlaku seperti itu. Ada hal yang tidak akan difahami. Hati ini tidak kuat. Lemah. Mudahnya menyerah. Dan hingga kini belum terubat. Ya Allah, aku tak pernah beginikan? Rasa apa ini Ya Allah. Setiap saat Kau mengetahui apa yang ada. Ya Tuhan, tenteramkanlah. Mungkin sahaja ketika masa2 yang lalu aku tidak tahu. Mungkin potret yang terlakar bersama garisan gigi buat aku tersenyum. Mungkin kebetulan itu tidak dijangka. Mungkin aku gila. Lihat, hati ini telah rosak. Tuhan, bodohkah aku? Aku mahu berdiam sahaja tidak bisa. Mahu berkata2 juga tidak bisa. Aku bingung. Tidak semudah yg disangka. Akhirinya dengan patah hati. Baruku sedar nanti. Yg ini cuma debu halus yg berterbangan ke merata tempat tiada yg peduli disapu ke tepi kerana menyemakkan pandangan. Wajiblah aku tidur hari ini dengan zikir terapi diri seperti saat sukarku di sana. Mohon hati berfikir yg lebih bermanfaat. Yg mematangkan minda. Percaya pada Dia. Itu sahaja. Rendahkan hatimu, tunduk dan sujud pada-Nya. Mohon pada-Nya. #astaghfirullahalazim

Sunday, November 18, 2012

Eh ==,

I keep thinking, why could you be so important?

------

There a story..
It happened long time ago.

One day, lived a young girl. Ehe. Cite melayulah bukan omputeh ^^

Ada satu hari, seorang pelajar perempuan berjalan menuju ke kelas bersama sahabatnya. Dalam perjalanan mereka bercerita sambil bergurau senda. Tidak lekang senyuman darinya.

Entah bagaimana dia mahu mencapai tombol pintu, tak pasal2 ada seorang pelajar lelaki menerpa dari arah berbeza. Dekat. Tergamam dua saat sambil melihat kelibat lelaki itu masuk ke dalam kelas. Ada angin yang melalui sama. *Cehh, drama ^^ haha

Astaghfirullah, detik hatinya dan pelajar perempuan itu pun masuk ke dalam kelas untuk menuntut ilmu.

Bila pulang ke kolej kediaman, pelajar perempuan ini tersengih sorang2. Dan dia berfikir, haihh macam manelah boleh sangkut ne? Dua saat je ==,

-------

Takde keje namanya ne ^^ cuma mahu berdrama. Rasa bahagia lepas jaga kanak2 tadi.  Terlepas 30 minit dari berfikir. Sekian wassalam :p

#pray4Gaza #pray4Syria #pray4Muslims

Saturday, November 17, 2012

Bila aku berkata tentang politik

Sejak awal pagi ini, entah kenapa kepala asyik dok pikiaq politik jek. Nak menulis asalnya tapi tertangguh kerana pekerjaan lain. Belum punya waktu yg panjang untuk menulis.

Sebelum maghrib, aku lipat baju. Target sebelum jam lapan harus siap kerana nak tengok berita! Program paling best dalam tv setiap hari ^^

Alhamdulillah siap lebih awal, lepastu aku masuk bilik borak2 sama adik2, tiba2 teringat berita. Aku pun pergila tengok. Hati ini remuk! Terasa berkecai lagi parah dari putus cinta rasa dia. Sungguh!

Pada asalnya, setelah masuk cfs, aku mula mengenali politik. Mana taknya, rajin benar sahabat2 berpolitik. Kagum juga. Namun, aku masih belum boleh terima semangat kepartian yang wujud di sini. Dasar apa, matlamatnya, aku bingung. @_@

Tadi aku rasa sangat sedih dengan politik hari ini, jelas bertentangan dengan syariat Allah. Seandainya doa sebegitu, tidakkah mereka sedar masih ada Muslim di dalamnya. Masih ada para ulama' di dalamnya.

Bukankah wasatiyyah itu lebih baik? Tidaklah bermanfaat bagi mereka yang berlebihan dalam sesuatu.

Aku mahu menulis yg baik2 sahaja sebenarnya, tentang kedua2 pihak. Tapi hal ini yg berlaku sebentar tadi, pasti dan aku benar2 pasti manusia yg beragama lain gelakkan anda.

Parti itukan seagama dengan kita! Saudara kita bukan? Pecah belah begini, manfaatnya apa? Apa yang dicari sebenarnya? Kebencian apa yang wujud dalam hatimu?

Bukankah Rasulullah saw menyebarkan cinta? Bukankah ada hadis tentang... Allahuakbar, aku belum mampu untuk menghujahnya. Maaf.

Istighfar sebentar...

Aku sedih dengan apa yg berlaku. Sampaikan aku tak jadi nak tengok sambungan berita tadi. Haishh, favourite program tuu!

Politik di sini, mendedahkan kesalahan pihak sana, menegakkan benang yg basah, perli memerli -___- bored~ bukankah 'action speaks louder than words' ?

Istighfar lagi~

Abang aku yg sulong pernah pesan, jangan tak ambil tahu langsung. Nanti dah 21, kena undi.

Ayah kata, masa universiti ni, jangan terlibat dengan politik. Matangkan fikiran dulu, jangan ikut tak tentu pasal je. :D

Baiklah!

Khulasotul qaul ^^ akhlak itu perlu indah~ Islam itu indah. Politik juga indah. Jagalah tatasusilanya. Sama2 doakan yg terbaik untuk satu sama lain. Pasti ada hikmahnya nanti.

Peace no war! #pray4Gaza

Friday, November 16, 2012

Suatu petang di kampung

Suatu petang di kampung, sedang kami minum petang. Ada pisang goreng, sukun goreng, air teh dan air milo. Jiran aku datang sambil membawa rambutan. Katanya baru petik dari pokok. Alhamdulillah :)

Kami pun menjemput Cik Ani untuk minum petang bersama. Kami pun berborak sakan. Aku, hehe. Tolong gelak ajelah ^^ Entah macam mana masuk topik 'rumah'.

Memandangkan sebuah rumah sedang didirikan di sebelah rumah kami, telah tercerita yg -kalau tiada penghuni nanti, tak mahu disewakan, biar kosong sahaja.

Ibuku terus reaksi, 'eh, janganlah'. Kak Wa pulak, 'ada kang cik ani tak pegi sini, yg sini tak pegi sana, takut keluar rumah' Cik Ani pulak kata, 'ha'ah, dahla sekarang zaman cik ponti kat sini'
Reaksiku pula, mendengar dengan tekun, hehe. Rumah kalau ditinggal terlalu lama akan ada penghuni kata mak. Aku mengangguk.

Penduduk kampung sini, telah menjumpai cik ponti beberapa kali. Wallahu a'lam benar atau tidak. Tapi orang yg dipercayai pernah berjumpa. Mungkin benar. Sudah dipanggil ustaz katanya. Tapi semakin kerap pula penduduk kampung jumpa.

Teringat pulak kisah di cfs dulu, seorang sahabat kata amalkan ayat ini, insya-Allah selamat. :)

أعوذ بكلمات الله التامات من شر ما خلق
Ya Allah, aku berlindung dengan kalimah firman-Mu yang sempurna daripada kejahatan makhluk ciptaan-Nya.

amalkanlah, insya-Allah selamat ^^ Yakin pada Dia ya.

Ihdina~

Semalam aku belek diari ini, satu tajuk yg aku lihat  'lets change the world'. Masya-Allah hebat aku berkata-kata waktu itu. Teringat saat aku berkobar-kobar menulisnya.

Dan hari ini kita berada di kalendar yg baru. Alhamdulillah bumi Malaysia masih aman, dikurniakan rezeki yg melimpah, walaupun bah menimpa di beberapa buah negeri tapi sekitar yg lain tetap utuh.

Dan hari ini juga kita berada pada hari yg barakah. Sayyidul ayyam, Jumuah mubarakah. Seeloknya, amat digalakkan membaca surah al-Kahfi. Mengapa? Boleh tak terima kalau aku cakap one of the ways to seek for His blessing? :') tak eah? Masalahnya takde kekuatan nak berhujah. Tak cukup ilmunya. Maaf.

Hmm, Hijrah.

Aku sudah mula tempoh hari. Bagaimana? Aku suka ayat ini 'Allah suka yg istiqamah' :') dan ayat ini, 'Yg baik akan menghapuskan yg jahat' :') dikembangkan lagi, 'Yg baik juga mampu menukarkan yg jahat menjadi baik, bukan hapuskan sahaja' :') sweetkan Dia~

Aku telah mencedok ilmu dari ramai org. Terlalu ramai. Dan ada satu sumber yg terlalu byk aku bertanyakan. Jadi segan pulak --' tak mampu nak membalasnya. Insya-Allah Dia akan membalasnya dengan kebaikan. Kita lihat satu masa nanti ^^ aku hanya mampu doakan yg terbaik

Sehingga kini, aku belum punya sumber yg terbaik untuk bertanyakan setelah episod itu. Mungkin boleh ke Imam2 Muda ^^ hikhik. Segannya. Hmmm, sudah mula terkumpul di benak fikiran. Bagaimana ini?

Ya Rabbi, Ya Allah, Ya Alim, Ya Ghaffar, Ya Rahim
Tunjukilah aku jalan yg lurus, yg Engkau redhai. Allahumma amin~

Thursday, November 15, 2012

أنا وفلسطين

Jantung ini berdetak laju
Astaghfirullahalazim
Waktu itu baru 1.30 pagi
Seperti biasa aku belum tidur
Ada satu tweet di twitter yg menggemparkan dunia Islam
Palestin dibedil lagi

Aku terdiam seketika
Semuanya kerana aku teringatkan
Sebuah cerpen akhi Hilal dalam bukunya yg berjudul 'Matahari'
Sesungguhnya apa yg berlaku di Palestin merupakan teguran buat ummah semuanya
Selagi ummah tidak terislah
Selagi itu Palestin menjadi titik ukurnya

Aku teringat pula sebuah lagu arab Palestin

من غير فلسطين شو يعنى طفولة
Tanpa Palestin apakah ertinya zaman kanak2
Mereka tetap berjuang di sana menegakkan syiar Islam yg tercinta

Kemudian aku memandang diri semula
Ya Allah, selama ini apa yg wujud dalam fikiran aku?
Selain makan, minum, tidur, online, tv,
Apakah aku meng'update' diri?
Astaghfirullah

قمي يا حياة واستحسن نفسك
وهاجري إلى الله ورسوله

-------

اللهم أنصر الإسلام والمسلمين
في فلسطين، وسوريا، وفي كل مكان
حسبنا الله ونعم الوكيل
اللهم آمين

Wednesday, November 14, 2012

the sound

Someday somehow the melody of notes of piano makes my heart melt; and also the sweetest sound of the string of guitar.

I can put my smile on them till the song last and at the end i'll smile wider :D

But one day something happened. Just a few days after i'm home.

I do not know how, but i saw a couple (married). The husband sing a song for his beloved wife. I tried to listen to the song and guess what? He recite verses of al-Quran for her!

I'm not smiling at all like i hear the sound of piano or guitar but i cried :'( Subhanallah what a lovely thing. I saw them in dream, but i do cry after i woke up.

The love version from Allah is always the best! ^^

Ohh, i should sleep now, who knows i might meet people like them or someone i need most now :')

تصبحون على خير! أحلاما سعيدة
أستغفر الله العظيم

Takde kene mengene

Nak menyesal boleh tak? :'(

Harusnya ade akal itu dipanjang-panjangkan. Bukan, sembarangan sahaja.

Tidak mahu berkata panjang, cuma tiada guna untuk fikir lg.

Nak nyanyilah,
`semua belum berakhir, bila kau putuskan aku, bla3

Lagu tahun bile neh? Mcm sekolah rendah je memori ne =='

`maafkan aku, menduakan cintamu, berat rasa hatiku, tinggalkan dirinya, dan demi waktu~

Ungu~

`dan mungkin bila nanti, kitakan bertemu lg

`ada cerita tentang aku dan dia, saat kita bersama, saat kita tertawa

Peterpan~

???
Patutnya nyanyi lagu menyesal, err

`menyesal ku akui, tak terima cintamu, dan kini engkau pergi meninggalkan hidupku

:D wahhh~ lagu takde kena mengena dengan cerita --' life's goes on!


Monday, November 12, 2012

Praise Him days n night :)

Selamat pagi dunia ^^ hai burung! Hati2 terbang. Hai semua!

Sebenarnya download blogger kat phone malam tadi :D tu yg excited terlebih. Hehehe.

Menulis kat sini suka sangat :D walaupun entah ape2 je kan. Like a diary like a diary~

Alhamdulillah semester lepas Allah izinkan aku untuk melepasi segala rintangan dan dugaan belajar sambil bekerja bersama fscc dan frc dengan jayanya! Waktu yg sgt banyak dihabiskan bersama family fscc dan frc VS waktu yg sgt sedikit untuk study sendiri.

Semester lepas jugak paling kerap aku online. Teruk --' sebenarnya ada kerja. Cehh~ berapa percent je kejenya. Tapi online 24hours tak bermakna tak study kan. Bila study, itu masa yg sgt berharga! So kenala focus, fahamkan dan terangkan kat org lain. Xmo sorang2 mcm katak bwh tempurung :p *dulu2

Waktu revision itu sangat terhad bg aku. Tengah2 study tibe2 teringat job. Arghhh! Tension kadang2. Tapi stress itu macam catalyst! Sbb kite akan siapkan kerja dengan lebih cepat :D

Pelbagai ragam yg berlaku semester lepas. Lagi2 waktu final exam :') final paper ialah introduction to human science. Aku masuk dewan al-Malik Faisal tu dahlah lambat. Bukan sebab bangun lambat tp sebab aku pergi SDD settlekan kerja fscc sebelum cuti bermula ^^v

Waktu exam tu aku cuma dapat jawab sikit je. Banyak gilaaaaaaaaa kosong --' aku blur kot waktu tu. Jantung aku laju sangat. Aku tengok keliling, semua tekun menulis. Aku nak tulis ape??? Sedih :'(

Aku risau sesangat. Jadi aku perahlah otak ne, aku tak ingat langsung ape yg aku baca. Jadi aku mintak kat ALLAH dgn sungguh2 "ihdinas siratal mustaqim". Aku hentam je semua tuu.

Sebelah kanan aku ade sorang brother, sebelah kiri aku pulak sister, sister dan sister. Keempat2 org ne keluar awal!!! Terkapai-kapai aku jawab sengsorang kat situ. Tawakal sangat.

Aku ingat lagi, Sharif pusing belakang masa dah tamat masa. Dia buat isyarat 'mcm mane? Ok?'... Aku geleng kepala. Mcm nak nangis :'(( sob2

Keluar dewan, semua riang gembira, aku senyum je kat semua org. Konon2 dpt jwblah *_* balik bilik aku p mintak maaf dengan roomate HS gara2 tak dpt jwb.

Masa dapat tahu result hari jumaat aku gelabah gilaa. Taknak tengok result! So, aku tak tngok ponn. Mlm tu aku nangis sbb takut sangat. Lepas tu aku mintak kat Allah supaya jadikan aku org yg bersyukur dgn apa yg Dia bg. Hari sabtu konon2 nak p mcd nak online. Cita2 lebih, aku dok kat rumah riang gumbira bersama keluarga.

Akhirnya hari ahad aku tengok result, alhamdulillah aku besyukur dengan apa yg dia bagi :')) terima kasih Allah~

The one

Waktu tu sedang menjaga seekor anak ayam bernama baby chick yg kehilangan ibunya kerana dimakan oleh seekor anjing liar.

Tengah menahan mata supaya tak tidur semula after subuh, terkesan cerita KCB yg mak Khairul Azzam tak terima seorang gadis gara2 dia tidur after subuh :)

tiba2 teringat ada seorang sahabat bertanyakan, "agak2, saya ne sesuai dgn org yg mcm mane?"

Aku jawab, "nanti saya fikir dulu ye, bila dah dpt idea nanti saya tulis kat blog, sy bagi kat awk ye." :p

Dia larang... Tapi, nak buat jugak ^^ hmm, agak2 dia sesuai dgn org yg macam mane ye? *berangan like a fairy tale sambil awan berkepul2 kat langit

Aku rasalah... :)
1. Sporting
    sebab dia kadang2 suka nyakat org. Mohon layankan aje, kalau boleh sakat dia sekali. Hehe

2. Cheerful and energetic
    sebab dia tu kadang2 hyper jugak. Bukti? Dia suka main game sampai tak tidur malam. Dia suka jalan2, ke utara ke selatan :)

3. Open-minded and lovable
    sebab kdg2 dia ne sensitif jugak, degil.. Haha. Ok gurau. Tambahan, dia ni kuat sikit politiknya, nak bangkang? Boleh! Kena berhemah dan respect his ideologism.

4. Kelantanese
    sebab dia sayang sgt negeri tersebut. Tempat dia matang katanya. Peace!

Conclusion
Aku rasa yg di atas semua ne sampingan belaka. Most important the one must hold the rope of Allah tightly, follow the rules of Allah, loyal to her husband and Qurratu A'yun to his eyes :) how sweet~

*sejujurnya, aku hentam je semua ne. Diri dia yg sebenar pun aku tak tahu lagilah nak kata dia sesuai dengan sape. -_-" didoakan, semoga Allah kurniakan kamu seorang wanita yg akan kamu cintai kerana Allah :) the end~

Wednesday, October 24, 2012

sambil gosok mata :p

Hayat Terindah
ini entry terakhir sebelum bercuti
entah aku buka atau tidak semua ne

---------------

sambil menggosok mata yang meminta untuk dipejamkan
bismillahirrahmanirrahim~

sepanjang beberapa bulan di semester 1, 12/13 ini
semua peristiwa tu indah sangat
alhamdulillah

dan semester ini jugalah aku banyak lakarkan di sini
semoga menjadi long-term memory.. hehe

dan semester ini juga aku dapat tahu
segalanya di sebalik tabir

bagaimana kisah kami unfriend kemudian refriend
kisah 389 di pihak sana
kisah 143 yang mengelirukan
dan macam2 lagi
akhirnya terjawab

tapi persoalan baru menjergah minda
OMG tak tahu maknanya
kenapa?
ape kaitan nombor 4?
kata2 sebelum ne semua tu, betul ke?

semua ne buat aku tersenyum sepanjang hari
kerana semuanya indah
tak mampu nak cerita semuanya
mana taknya yang penat jadi indah yang gembira juga indah yang sedih juga indah
yang patah hati juga indah yang busy pun indah yang semua2 pon indahlah takde yang tak indah

-------------------

aku pasang satu harapan
semoga semester depan berjalan dengan baik
24jam yang Allah beri mampu aku manfaatkan dengan baik
baik untuk subjek BAR baik untuk subjek FSCC baik untuk subjek ERT :p
kulluhum fi khair insya-Allah
allahumma amin~

Saturday, October 20, 2012

no title

aku temui dia dalam diam
dari satu sudut kecil yang aku memandang enteng terhadapnya
apabila terkenangkan pasti aku menggeleng kepala sendiri
sambil tersenyum kerana terfikir bodohnya aku
ada yang kata
jangan pernah sesekali menilai seseorang dari luarnya
tetapi aku tetap menilai dirinya
sungguh aku salah sama sekali
dia bukan yang aku tafsirkan
cukup jelas bukan
dan aku tersenyum sendiri
kerana dia bukan dia ciptaan imaginasiku
malah imaginasi ini jauh menyimpang dari landasan
hari ini aku tersenyum lagi
apabila terkenangkan hal ini

----------------

kadang2 aku tek reti dah nak merepek apa kat sini
sebenarnya aku tulis di sini bukan untuk bacaan sesiapa pun
aku hanya ingin menulis
tapi setelah ramai yang tahu
aku jadi sangat berhati2 ketika menulis
tiada aku yang asli
apepun aku tetap akan potretkan di sini segala kenangan terindah dalam hayat ini
semoga menjadi cebisan ingatan ketika kita semua telah berpisah
terima kasih sahabat2
you are a part of my life


Friday, October 19, 2012

Buat ayah dan emak :)

beberapa jam sebelum exam ne teringat ayah 
kenapa ye?
ayah, semoga ayah sentiasa sihat dan di bawah lindungan Allah selalu :)

----------------------

pada hari itu...
di dalam sebuah kereta
seorang pelajar perempuan bersama ibunya keluar dari pagar sekolah
sekeping helaian kertas di bawa bersama
mereka berdua masuk ke dalam kereta itu
tapi
tiada pemandunya
di mana?

mata anak-beranak itu melirik ke luar tingkap
mencari kelibat susuk seseorang yang dicari-cari
bibir keduanya menguntum senyum
sedikit gelak terkeluar jua apabila melihat gelagat ayah yang sedang asyik bercerita dengan temannya
entah kenal atau tidak

ayah mula perasankan kehadiran isteri dan anaknya
ayah melangkah ke kereta saganya dengan senyuman yang lebar
"kacak" lirih hati anaknya
"A+ semua?" ayah bertanya

haha.. ayu tak sebijak itu ayah..
hanya mampu mengukir sebaris A di kertas itu
empat darinya tiada + itu
solid sendiri berdiri
maaf hanya ini yang termampu

ayah berkata ringkas, "balik rumah nanti sujud syukur" sambil masuk gear dan menekan minyak
aku hanya tersenyum mendengar nasihatnya 
sekurangnya aku tahu
ayah bangga dengan aku cuma dia tidak mahu anaknya hanyut kerana ujian dunia yang manis ini

mudah ayah menarik kembali anaknya ke landasan yang betul
kembalikan semuanya kepada Yang Maha Kuasa
Allahu Rabbi 

----------------

motivasi diri sendiri sebelum melangkah ke dewan jam 9pagi ini
semoga Allah mudahkan segala urusan
bak kata mak: dapat jawab dengan tenang
allhumma amin~

Ya Allah, jadikan aku setabah ibuku.
mana ayah?
ayah tak suka ambik gambar --'

Thursday, October 18, 2012

the BEST thing

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم
"لا يؤمن أحدكم، حتى يحب لأخيه ما يحب لنفسه"
tidak beriman (secara sempurna) seseorang kamu hingga dia mencintai saudaranya sebagaimana dia mencintai dirinya sendiri



ever since we met


i never know



we will become like a family


adorable family


together we stand together we fight!


we had joy we had fun
smile, laugh, angry, hardship, togetherness, oneness
become the color of us


the things i never found in previous semester
just you are the best thing i ever have in this season

-------------

tiba2
nak nyanyi lagu CFS
ahh, layan jelah :p

let us come along and get together
affirm our faith in God and His messenger
light the flame of us indeed warm and brighter
hold the rope and trust in Him forever
WE ARE THE TORCHBEARERS FOR THE UMMAH!!!
guided by Quran and Sunnah
^^
goodbye to you my trusted friends
may Allah grant all of you goodness for all things you have done for this semester
this Ukhwah will never fade away
and will stay tightly and firmly in this heart
MILLIONS OF THANK YOU

Furqan - Sharif
Amaleina - Afiqah - Aqilah - Mimi - Zureen
Shida - Ecah - Ida

-------------

ini hikmah yang Allah janjikan
sungguhpun bumi para anbiya' itu tidak dapat ku jejaki namun
hadiah ini sudah cukup bermakna buat diri ini
Alhamdulillah
"wasykuru li wa la takfurun"





Tuesday, October 16, 2012

the collection of questions (part6)

salam, mcm biase nk tnye.. Mcm biase jugak jwbla bile2..

Begini, klw anta جزاك الله
Sebutnye jazakallah
klw antuma jadi ne ke? جزاكما الله
Sebutnye jazakumallah ke?
Sbb antum jd جزاكم الله
dan sebutnye jazakumullah..

Okay..jazakallahu khairan kathira ^^



--------------------------------

Wassalam.. Soalan yg bagus Yati..
kalu anta sbutannye..



  • جزاك الله خير الجزاء/كثيرا
  • seeloknye begitu..

    kalu berdue.. sye x pasti.. x pernah lg dgr org ckp ikut dhomir cmtuh..
    n kebiasaannye.. kalu lbih sorang org ttap akn ckp..

    • جزاكم الله خير الجزاء/كثيرا
    • igt Yati..
    • ikutla.. mane2 boleh.. aslkan disebut خير الجزاء/كثيرا
    • di blakang
    • sbab kalu sebut " جزاك الله " atau " جزاكم الله "

      sahaja 
      boleh jadi dua " smoga Allah membalas kamu "balas ape ? balas boleh jd 2 " baik atau jahat "

      so kite minta pd Allah swt supaya membalas dgn kbaikan pd org yg kita ucapkan tuh.. ckp penuh..

      جزاكم الله خير الجزاء/كثيرا

      atau

      • جزاك الله خير الجزاء/كثيرا
      • Wallahu A'lam.. :D

         try to check dis vdeo

        http://www.youtube.com/watch?v=5NmiN1tQy20&fb_source=message

        cc: adik kakak yang cantik :)

the collection of questions (part5)

shbt baru je tnye, klw kte tgh sedih, digalakkan bace ape?

ade hadis nabi yg berbunyi

عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ مَسْعُودٍ رَضِيَ الله عَنْهُ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:"مَا قَالَ عَبْدٌ قَطُّ إِذَا أَصَابَهُ هَمٌّ وَحَزَنٌ اللَّهُمَّ إِنِّي عَبْدُكَ وَابْنُ عَبْدِكَ وَابْنُ أَمَتِكَ نَاصِيَتِي بِيَدِكَ مَاضٍ فِيَّ حُكْمُكَ عَدْلٌ فِيَّ قَضَاؤُكَ أَسْأَلُكَ بِكُلِّ اسْمٍ هُوَ لَكَ سَمَّيْتَ بِهِ نَفْسَكَ أَوْ أَنْزَلْتَهُ فِي كِتَابِكَ أَوْ عَلَّمْتَهُ أَحَدًا مِنْ خَلْقِكَ أَوْ اسْتَأْثَرْتَ بِهِ فِي عِلْمِ الْغَيْبِ عِنْدَكَ أَنْ تَجْعَلَ الْقُرْآنَ رَبِيعَ قَلْبِي وَنُورَ صَدْرِي وَجِلَاءَ حُزْنِي وَذَهَابَ هَمِّي، إِلَّا أَذْهَبَ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ هَمَّهُ وَأَبْدَلَهُ مَكَانَ حُزْنِهِ فَرَحًا"، قَالُوا: يَا رَسُولَ اللَّهِ يَنْبَغِي لَنَا أَنْ نَتَعَلَّمَ هَؤُلَاءِ الْكَلِمَاتِ؟ قَالَ:"أَجَلْ يَنْبَغِي لِمَنْ سَمِعَهُنَّ أَنْ يَتَعَلَّمَهُنَّ".

أخرجه أحمد (1/452 ، رقم 4318)، وابن أبى شيبة (6/40 ، رقم 29318)، والطبراني (10/169 ، رقم 10352)، والحاكم (1/690 ، رقم 1877) وقال: صحيح على شرط مسلم. وصححه الألباني في "السلسلة الصحيحة"(1 / 337).



so.. doa nih boleh bace ktika ditimpa kesedihan.. InsyaALLAH..
sye amek lafaz doa dlm hadis shaje..

اللَّهُمَّ إِنِّي عَبْدُكَ وَابْنُ عَبْدِكَ وَابْنُ أَمَتِكَ نَاصِيَتِي بِيَدِكَ مَاضٍ فِيَّ حُكْمُكَ عَدْلٌ فِيَّ قَضَاؤُكَ أَسْأَلُكَ بِكُلِّ اسْمٍ هُوَ لَكَ سَمَّيْتَ بِهِ نَفْسَكَ أَوْ أَنْزَلْتَهُ فِي كِتَابِكَ أَوْ عَلَّمْتَهُ أَحَدًا مِنْ خَلْقِكَ أَوْ اسْتَأْثَرْتَ بِهِ فِي عِلْمِ الْغَيْبِ عِنْدَكَ أَنْ تَجْعَلَ الْقُرْآنَ رَبِيعَ قَلْبِي وَنُورَ صَدْرِي وَجِلَاءَ حُزْنِي وَذَهَابَ هَمِّي


antara doa yg popular yg sahih drpd Nabi apabila ditimpa kesedihan

اللهم انى اعوذ بك من الهم والحزن ،واعوذ بك من العجز والكسل ، واعوذ من الجبن والبخل ، واعوذ بك من غلبة الدين وقهر الرجال


Kedua2 doa tadi patut diamalkan spanjang masa.. tmbah2 ktika kita ditimpa kesedihan.. :D