Sunday, April 23, 2017

Sayang

Getting older day by day, there will be a lot of amazing and inspiring stories around us. Isn't it? After 24 years living on earth, there is a story that inspires me each day of my life and it is truly touches my heart deeply,

It was almost 6 years back in 2011 or maybe 5 in 2012 i can't even remember dates at this age :') 

--------------

Aku mengenali dirinya ketika itu dalam keadaan yang serba-serbi tak kena. Anak keturunan Johor yang penuh adab dan sopan tersentak juga bila disergah di awal pengenalan dengan anak Kedah ini. 
"Tak ada angin tak ada ribut, kenapa perlu kasar sedemikian rupa?" bisik hati kecilnya.
Lama proses pengenalan itu hendak tercapai manisnya.  Tak pernah pula aku sebarkan cerita tentangnya kepada orang ramai, seorang dua mungkin ada. Tak pula aku nak rasa berdendam, ya lah orang kata tak kenal maka tak cinta.

Kami dijodohkan di atas nama penuntut ilmu bahasa arab yang gigih mentelaah bahasa asing ini walaupun dari kecil mengenali alif ba ta. Tuhan itu Maha Kaya, tahu benar Dia hamba-Nya ini memerlukan manis di setiap yang pahit, oleh itu Dia aturkan yang indah-indah menjelang 2013.

Kami menjadi lebih akrab setelah mengenal hati budi masing-masing selama perkenalan sehingga 2017 ini dan kekaguman pada dirinya tak pernah pudar sejak mengenali.

Tahun 2017 mungkin tahun yang cukup sukar buat dirinya. Berstatus anak sulong, dia diuji dengan ibunya yang disahkan strok. Waktu dengar dia cerita fuhh boleh nangis. Sampailah satu hari dia kata nak balik Kedah sebab nak jaga mak dia. Dia suruh cekkan surat untuk Practicum Unit. Baca surat pun nak nangis dah ni. Alahai.

Petang Jumaat tu kalah juga aku, nangis tak henti bila doakan mak dia agar diberi kesembuhan segera. Bertabahlah kawan sayang, syurga milik kau lebih jelas harumnya apabila diuji kau sabar dan tenang menjaga mak yang tak mampu nak bercakap sekali pun. 

Baca tweet tempoh hari buat hati ni lega bukan kepalang, Mak Syeedah dah boleh bercakap dan dah boleh bangun nak solat. Alhamdulillah. Semoga terus sihat makcik. 

-----------

Kegigihan dia tak mampu nak dituliskan, Cukuplah sebagai peringatan buat seorang Hayati untuk melalui kehidupannya. Siapa tahu, emak atau ayah mengalami hal yang sama,sekurangnya ada pengalaman yang boleh diambil contoh. 

رب اغفر لي ولوالدي وارحمهما كما ربياني صغيرا

No comments:

Post a Comment